23 Haziran 2013 Pazar

UEFA Kulüp / Ülke Katsayı Sıralaması ve Genel Değerlendirme

Geçen sezon Türkiye açısından kulüp bazında altın bir dönem yaşandı. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin olağanüstü başarısı ile UEFA sıralamasında büyük bir sıçrayış gerçekleştirdik. Bu yükseliş elbette önemli fakat son 5 yılda alınamayan puanlar böyle bir performansı gerektiriyordu. Şampiyonlar Ligine tek takım gönderme tehlikesi ile karşı karşıyaydık. Neyse ki korktuğumuz olmadı fakat bu performans sürdürülebilir olmazsa ilerleyen yıllarda tehlike çanları çalmaya başlayacak. 
Aşağıdaki tabloda kulüp ve ülke genel sıralaması yer almaktadır. Önceki sezonlarda ülke ve takım sıralamasında ilk 10 içinde Türkiye'nin ismi geçmiyordu. Görüldüğü üzere 2012-2013  sezonunda Türkiye, kulüp bazında göstermiş olduğu başarıya endeksli olarak Avrupa'da en yüksek 7. puanı topladı.


Son tablomuzda Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın Avrupa'da topladığı puanları inceleyeceğiz. 
2008-2009 sezonunda Galatasaray'ın başarısı söz konusu. O dönemde Galatasaray Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda elenerek UEFA Kupasına katılmıştı. Fenerbahçe ise ön eleme turlarını geçerek Şampiyonlar ligine katılmıştı. Fenerbahçe grupları geçememiş, Galatasaray ise son 16'ya kalmıştı.

2009-2010 sezonunda üç büyük takımımız hemen hemen yakım performans sergiledi. Galatasaray ve Fenerbahçe Uefa Kupasının son 32'lik bölümünde elendi. Beşiktaş ise Şampiyonlar ligine katılmış ve grubu  4 puanla sonuncu olarak kapatıp Avrupa'ya veda etmişti.

2010-2011 sezonunda tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşayan Galatasaray Avrupa Ligi play-off turunda elenmiş, ligi 8. sırada tamamlamıştı. Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi 3.ön elem turunu geçememiş, Uefa Avrupa Liginde tıpkı Galatasaray gibi play-off turunda elenmişti. Beşiktaş ise Uefa Avrupa Liginde son 32 turunu görmüştü. 

2011-2012 sezonu Galatasaray ve Fenerbahçe için kayıp sezonuydu. Galatasaray Avrupa kupalarına katılamamış, Fenerbahçe ise Avrupa'dan men edilmişti. Bu zor dönemde Beşiktaş Uefa Avrupa Ligi 3.turuna kadar ilerlemiş ve ülke puanına tek başına katkı sağlamıştı. 

Son olarak büyük sıçrayışın gerçekleştirildiği 2012-2013 sezonunu ele alacağız;
Galatasaray için bu dönem yeni bir başlangıç sayılıyordu. Şampiyonlar Liginde çeyrek final oynanması, Süper Lig ve Süper Kupada Şampiyonluk yaşanması hedeflerin tuttuğu anlamına geliyordu. Galatasaray gibi yeni bir başlangıç hedefiyle yola çıkan  Fenerbahçe hedeflediği çizgiye UEFA Avrupa Ligi Yarı Final başarısı ile ulaşmış oldu. Türkiye'de ise kısmi başarı sayılabilecek bir sezonu geride bıraktılar. Beşiktaş ise bu dönem de mali durum gerekçesi ile Avrupa'dan men edilmişti. 


Türkiye'nin son 5 yıldaki kulüp performansının ülke puanına yansıması görülmektedir. Özellikle 2010 ve 2011 döneminde topladığımız puanları sadece 2012-2013 sezonunda topladığımız dikkat çekiyor. Şunu hatırlatmakta fayda var; 2010 ve 2011 sezonlarında Beşiktaş tek başına bu puanları topladı. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin katkısı çok az oldu. 

UEFA Kulüp ve Ülke Katsayıları Sıralaması husunda genel değerlendirmemiz bu şekilde. Yeni sezonda Avrupa'ya katılacak tüm takımlarımıza başarılar diliyoruz. 


Not; Blog kültürüne saygı açısından kaynak belirtmeden paylaşım yapmamanızı rica ediyorum. Yoksa kendimiz için bir şey istediğimiz yok. Sağlıcakla kalın.
Yararlandığımı Kaynaklar;
UEFA, Wikipedia

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder