17 Şubat 2009 Salı

ultrAs nedir?



Ultrasların temel ilkeleri

Maç sırasında hiç oturmaz.
Ultraslar takımın deplasman maçlarından bile takımı için tezahürat yapar
Deplasman mevsim zorlukları veya uzaklık onlar için aşılamıyacak şeyler değildir.
Ultraslar taraftarları bağımsızdır ne yönetim ne de medya işleyişlerine karışamaz

Politik duruşları
Genel olarak bu gruplar Che Guevara, orak çekiç ve Anarşinin sembolü olan "A" harfi gibi sembolleri ve renk olarakta (anarşizmi simgeleyen) siyah, (sosyalizmi simgeleyen) kırmızı renklerini kullanırlar. Bu ultras gruplarına örnek olarak Livorno'nun Brigate Autonome Livornesi, A.C. Milan'ın Fossa dei Leoni, A.C. Arezzo'nun Fossa, Pisa Calcio'nun Ultras, Olympique de Marseille'ın Curva-Massilia ve Celtic'in Green Brigade gösterilebilinir.

Bazı ultras grupları da politik propagandanın dışında kalmayı tercih ederler, bunlardan birkaçı olarak Lazio'nun Irriducibili, AS Roma'nın Boys Roma ve TDR, Paris Saint Germain'nin Boulogne Boys, Real Madrid'in Ultras Sur, Galatasaray'ın ultrAslan, Dinamo Zagreb'in Bad Blue Boys ve Hajduk Split'in Torcida grupları sayılabilir. Türkiye'de ise en büyük örneği kuşkusuz Galatasaray taraftar topluluğu olan ultrAslan'dır.


MANİFESTO

» tüm lig maçları, tüm sezon boyunca aynı gün ve aynı zamanda oynanmalıdır.
tüketimin yaygınlaştırılması amacıyla naklen yayın şirketlerinin öngördüğü sistem değiştirilmeli ve eski günlerde olduğu gibi futbolun zevki ve heyecanı, sıradanlaştırılmadan en üst düzeyde keyifle yaşanmalıdır.

» türkiye kupası kuralarına ilk kademeden itibaren tüm takımlar katılmalıdır.
böylece, büyük takimlarla küçük takimlar eselesebilecek ve futbol sevgisi, zevki ve heyecanı türkiye'nin her yerine taşınabilecektir.

» futbol takımı formalarının birer ferrari arabası gibi raklamlaştırılması engellenmelidir.
her takımın kendi klasik forması korunmalı, her sezon abartılı "tasarım" gariplikleriyle semboller zedelenmemelidir.

» takım formalarında, futbolcu isimlerinin yazılması uygulamasına son verilmelidir.
futbolu guzelleştiren en önemli unsur, bir takım oyunu olmasındadir. taraftar açısından önemli olan takımının formasının sahaya çıkmasıdır. isimsiz takım forması, günümüz futbol endüstrisinin dayattığı ve pohpohladığı yıldız futbolcuların, takımlarının önüne geçmelerine karşı duruşun sembolik anlatımıdır.

» aynı şehrin takımları arasındaki maçlarda, evsahibi takımlar, misafir takım seyircilerine tribünlerinin yarısını tahsis etmelidir.
stadyumlarda, evsahibi istanbul derbilerinde, yıllarca varolan ve oynanan futbolun heyecanını, zevkini artıran bu uygulamaya geri dönülmelidir.

» bilet fiyatları, türkiye koşulları gözönüne alınarak saptanmalı, açık tribün biletleri her zaman ucuz tutulmalıdır.
futbolun sadece varlıklı insanların seyredebileceği bir etkinliğe doğru sürükleyen pahalı bilet uygulamalarına son verilmeli ve bu sporun halkın tek eğlencesi oldugu unutulmamalıdır.

» stad giriş kapıları artırılmalıdır.
taraftarlara bir koyun sürüsü muamelesi yapılırcasına çok az sayıda kapıdan giriş ve çıkış yapılması engellenmeli, stad mimarileri buna uygun olarak hemen değiştirilmelidir.

» stad içinde güvenlik görevlisi olmamalıdır.
güvenlik güçleri, görevlerini yaparken, taraftarların coşkusunu ve desteğini engellememelidir.

» karaborsaya geçit verilmemelidir.
taraftarların futbol sevgisini ticari amaçları için kullanan karaborsacılara karşı önlemler alınmalıdır.

» kombine bilet uygulamasi'nda taraftarların talepleri mutlaka gözönüne alınmalıdır.
farklı taraftar özellikleri dikkate alınmalı, taraftar gruplarıyla işbirliği yapılarak, farklı özelliklerin birarada ayni tribünde yeralması engellenmelidir. kombine bilet ücretleri fahiş fiyatlarda tutulmamalı, mutlaka taksitlendirilmelidir.

» kulüplerin taraftarla ilişkilerden/koordinasyon sorumlu bir yöneticinin yönetiminde bir bölüm oluşturulmalıdır.
özellikle tribün organizasyonlarının düzenlenmesi konusunda, stadyum içi de dahil olmak üzere taraftar gruplarıyla kulüp arasında resmi ve düzenli bir ilişki ağı oluşturulmalıdır.

1 yorum :